Ovo je početak web stranice
Predite na:

Bazocelularni karcinom kože

Sinonimi: BCC, Basal Cell Carcinoma, Basalioma, Epithelioma, Non-melanoma skin cancer

Šta je BCC kože?

BCC je vrsta karcinoma kože koji nastaje u epidermu. BCC je najčešći karcinom ljudske populacije, sporo se razvija, lokalno je invazivan i relativno retko daje metastaze.

BCC kože na čelu

Dermoskopski nalaz

Kako nastaje BCC kože?

BCC kože nastaje oštećenjem keratocitnih ćelija na nivou njihove DNK. Genska predispozicija i oštećenja kože koja nastaju radi povećanog UV zračenja su osnovni razlozi za nastanak BCC kože. Ovaj proces počinje od rodjenja, tj. od prvog izlaganja suncu, oštećenja kože od UV zračenja se akumuliraju i na kraju dovode do javljanja BCC karcinoma kože.

BCC kože na nosu

Dermoskopski nalaz

Koji su prvi znaci BCC kože?

Pojava crvenkaste flekice, ili promene na koži poput svetlog ili ružičastog čvorića sa krasticom koja otpada, često su prvi znaci koji se mogu uočiti.

BCC kože u vidu "crvene flekice"

Dermoskopski nalaz

BCC kože u vidu "svetlog
čvora sa krasticom"

Dermoskopski nalaz

BCC kože u vidu "ružičaste ovalne
formacije sa izdignutim rubom"

Dermoskopski nalaz

BCC kože u vidu "svetlog ožiljka"

Dermoskopski nalaz

BCC kože u vidu "ranice"

Dermoskopski nalaz

Postoji li neka specifičnost vezana za pol, godine ili regiju tela?

BCC je karcinom koji se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, ali se tokom zadnjih 20 godina ta razlika stalno smanjuje . Sve je veći broj mladih koji od njega obolevaju. Ipak, verovatnoća njegovog javljanja je najveća posle 50. godine života. Najčešće se javlja na regijama kože eksponiranim suncu: licu, čelu, rukama i leđima, ali BCC se može javiti i na bilo kojoj drugoj kožnoj regiji.

Koliko je opasan?

BCC kože relativno retko daje metastaze. U odnosu na sve druge karcinome, na bilo kojoj regiji ili organu, BCC kože ima možda i najmanji potencijal metastaziranja. Iz tog razloga često ćete čuti tvrdnju, i od lekara koji se bave karcinomima, da on nije opasan zato što "ne može da metastazira". Mogućnost metastaziranja se kreće od 0,0028 % do 0,5 %. Međutim, kod BCC kože koji se ne leče adekvatno, koji traju godinama, i polako rastu, mogućnost metastaziranja raste sa njihovom veličinom tako da je ona 2% kod BCC kože većih od 3 cm, 25% kod BCC kože većih od 5 cm, i 50% kod BCC kože većih od 10 cm u prečniku.

Da li je izlečiv?

BCC kože je potpuno izlečiv u svim slučajevima kada se na vreme dijagnostikuje i leči.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.