Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > Promene na koži > Mladeži > Da li imate rizičan mladež?

Da li imate rizičan mladež?

Dobrodošli na ORS test za samodijagnozu. Odgovorite na sledećih 7 pitanja i saznaćete da li imate rizičan mladež ili ne.

Uočavanje mladeža koji se menja, odnosno koji ima bilo koji znak evolucije, je jedan od najznačajnijih znakova u ranoj detekciji melanoma. Međutim, uočavanje bilo kog znaka evolucije ne znači istovremeno postojanje melanoma, već je samo blagi alarm "upaljeni žuti semafor" koji vas vodi na pregled kod vašeg lekara ili na dermoskopiju u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama za mladeže.

Nagli rast uočavate kao jasno primetno širenje mladeža u širinu ili negovo izdizanje u visinu.

Rast mladeža kod dece i mladih osoba do 20 g. života, koji prati prirodni rast u tom period, ne detektuje se kao nagli rast.

Da li imate mladež koji naglo raste?

Mladež je promenio oblik ukoliko je recimo bio ravan, a sada je ispupčen, ili je bio okrugao a sada je eliptičan.

Da li imate mladež koji menja oblik?

Promena mladeža uočava se kao dobijanje boje koju mladež prethodno nije imao, ali i kao gubitak boje koja je postojala. Promena boje je jedan od prvih znakova da se mladež menja, a najčešće mladež postaje tamniji. Ovaj znak je veoma često vezan za prethodna dva, promnu oblika i nagli rast.

Da li imate mladež koji menja boju?

Curenje, krvarenje ili postojanje kraste su znaci koje vi jasno uočavate.

Stavite potvrdan odogovor ako konstatujete makar jedan od gore navedena tri znaka, bilo da ste sigurni ili da sumnjate da to možda potiče od prethodnog povređivanja mladeža. Curenje ne mora biti obilno da biste ga primetili, dovoljno je da se pojavi samo kap tečnosti koja vam prlja odeću.

Da li imate mladež koji curi, krvari ili ima krastu?

Crvenilo oko mladeža i njegova "napetost" su znaci upale mladeža.

Da li imate mladež koji je upaljen?

Osećaj svraba, peckanja ili boli je često nejasan u smislu da li je to baš informacija od mladeža ili njegove okoline. Međutim u oba slučaja to je malo ali za vas jasno upozorenje da postoji događaj koji je za proveru ali ništa više od toga.

Da li imate mladež koji vas svrbi, pecka ili boli?

Mladež je bio povređivan , ukoliko se jasno sećate povređivanja ali i u slučajevima kada niste sigurni u povređivanje, ali se sećate da je bilo curenja, krvavljenja ili krastice.

Da li imate mladež koji je povređivan?

Upitnik je završen.

Kliknite na dugme za završetak da biste pogledali rezultate i preporuke doktora.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.