Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > Dermoskopija > Bazične informacije

Bazične informacije o dermoskopiji

Šta je dermoskopija?

Dermoskopija je dijagnostička metoda za ranu detekciju melanoma, karcinoma kože, mladeža i svih ostalih pigmentnih promena na koži. Dermoskopija je bezbolna, neinvazivna metoda gde se na osnovu mikroskopske analize kožne promene, po različitim slojevima, postavlja veoma precizna dijagnoza sa tačnošću od 92-99%.

Osnovna primena dermoskopije?

Rana dijagnostika melanoma predstavlja osnovnu indikaciju za primenu dermoskopije. Pre dermoskopije nije bilo moguće dijagnostikovati melanom u njegovoj ranoj fazi, u kojoj je moguće potpuno izlečenje. Melanom je mogao samo da se dijagnostikuje u kasnoj fazi kliničkim pregledom ili nasumičnom biopsijom. Tokom zadnjih 15 godina dermoskopija je širom otvorila vrata mogućnosti izlečenja melanoma.

Melanom - klinički izgled i dermoskopija

Gde se još koristi dermoskopija?

Ostale kožne promene koje se dijagnostikuju dermoskopijom su:

Mladež - klinički izgled i dermoskopija

Bazocelularni karcinom kože - klinički izgled i dermoskopija

Seboroična keratoza - klinički izgled i dermoskopija

Angiom - klinički izgled i dermoskopija

Dermatofibrom - klinički izgled i dermoskopija

Kratak istorijat dermoskopije

Dermoskopija u Srbiji
Udruženje za dermoskopiju Srbije osnovano je 17.02.2002. od strane grupe lekara entuzijasta. Počev od tada kroz svoje seminare i kurseve za dermoskopiju je edukovano preko 300 lekara. Dermoskopija je dijagnostička metoda koja je zaživela u mnogim zdravstevnim ustanovama širom Srbije.

Dermoskopija na Balkanu
Balkansko dermoskopsko udruženje je osnovano 30.01.2011. u Beogradu. Osnovni cilj udruženja je dalji razvoj dermoskopije na Balkanu.

Dermoskopija u svetu
Dermoskopija je kao dijagnoistička metoda establirana u februaru 2001. godine u Rimu na prvom dermoskopskom kongresu. Nakon tog kongresa započeli smo aktivnosti na formiranju međunarodnog dermoskopskog udruženja (IDS - International dermoscopy society). Od tada IDS je organizovao 2 svetska kongresa iz dermoskopije i praktično je raširio na čitavu planetu.

Ključne dermoskopske reference

  • Dermoscopy Key Points: Recommendations from the International Dermoscopy Society. Vol. 214, No. 1, 2007
  • Accuracy in melanoma detection: A 10-year multicenter survey. J Am Acad Dermatol. 2011
Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.