Ovo je početak web stranice
Predite na:

Dermoabrazija

Dermoabrazija je procedura koja se koristi da bi se poboljšao izgled kože lica kada je on narušen ožiljcima, neravninama ili oštećenjima od sunca.

Ko je kandidat?

Osobe koje su u ranoj mladosti imale oštećenja kože od akni, koje imaju ožiljke bilo kog porekla, kao i osobe sa izraženim oštećenjima kože od sunca.

Šta treba znati pre odluke o operaciji?

Treba razmotriti druge tehnike kao što su npr. mikrodermoabrazija ili voćne kiseline. Dermoabrazija daje ubedljivo najbolje rezultate ali nju čuvamo za probleme koji nisu lako rešivi drugim navedenim procedurama zbog njene nešto veće invazivnosti.

Kako izgleda procedura?

Površinski sloj kože se uklanja korišćenjem različitih aparata tako da se dopre do sloja iz koga će koža zarasti najbolje i tim se dobiti glatkiji, izjednačeniji izgled kože.

Vrsta anestezije?

Lokalna ili opšta anestezija.

Postoperativni tok

U roku od 2 dana dolazi do sušenja tretirane regije i stvaranja površne kraste. Nakon 5-7 dana ona se sljušti i ispod nje se pojavljuje mlada, crvena koža.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon ove procedure je potrebna intenzivna nega u vidu hidrantnih preparata za lice i zaštita od sunca. Šminka se može koristiti ali se mora noću brižno otklanjati.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Moguća je infekcija kože koja se lako rešava bez posledica na efekte procedure.

Rezultat

Nakon mesec dana se dobija konačan rezultat intervencije koji je trajan. Bitno je kožu štititi i negovati radi što bolje i brže reepitelizacije.

Iskustva u ORS Hospital bolnici

Kada je indikovana, u slučajevima izraženih ožiljaka i hiperpigmentacija, klasična dermoabrazija daje najbolje rezultate. Ona je takođe prvi izbor i kod osoba koje su sklone hiperpigmentaciji nakon laserskih i radiotalasnih tretmana.

Radiotalasna dermoabrazija ima svoje mesto u slučaju ograničenih i površnih regija sa ožiljcima i/ili hiperpigmentacijama.

U svim slučajevima kod površnih i delimično dubokih ožiljaka i hiperpgimentacija ablativni laser tretmani imaju prednost, posebno kod osoba gde postoje izraženi znaci gubitka elastičnosti i zategnutosti kože.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje od 20 do 60 min.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Najčešće 7 dana kod većih intervencija, a kod manjih 2-3 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

Samo kod većih 1-2 dana, kod ostalih se posle par sati ide kući.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Jesen, zima i rano proleće.

Da li boli nakon intervencije?

Pravi bol ne postoji ali se oseća zategnutost, peckanje 2–3 dana i svrab od 5–7 dana.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.