Ovo je početak web stranice
Predite na:

Hirurgija kapaka

Sinonimi: Blepharoplasty, Eyelid surgery

Hirurška procedura koja se primenjuje za korekciju 'palih' i naduvenih kapaka, kao i 'kesa' na gornjem i donjem kapku.

Naduvenost i spuštenost kapaka najčešće potiče od masnog tkiva koje se promalja kroz mišiće oko oka.

Pre

Posle

Ko je kandidat?

Najčešći kandidati za ovu proceduru su odrasle osobe, oba pola, kod kojih je došlo do značajnijeg pada kapaka, koji time narušavaju lepotu očiju i ekspresiju ( izražajnost ) celog lica ,a ponekad dovode i do otežanog gledanja.

Šta treba znati pre odluke o operaciji?

Važno je da znate da je operacija kapaka jako bezbedna operacija, sa izrazito malim i retkim komplikacijama, a može da pruži neizmerno zadovoljstvo.Takođe je bitno da znate da se nakon ove intervencije, već nakon par dana možete preporođeni vratiti svojim životnim aktivnostima , sa potpuno novim elanom.

Treba znati da se ovom operacijom mogu uklanjati višak kože i višak masnog tkiva u kapcima ali se njome ne mogu rešavati bore ni tamni kolutovi oko očiju.

Kako izgleda procedura?

Gornji kapci: Na kapcima se po sredini napravi mali rez kroz koji se pristupi mišićima i masnom tkivu. Mast se izvadi iz svih slojeva mišića. Zatim se iseca višak kože koji je nastao nakupljanjem masnog tkiva koje je povećalo ukupan volumen kapka. Na kraju se koža zašije tako da se ožiljak uklopi u postojeći pregib oka pa se ni ne primećuje.

Donji kapci: Rez se napravi neposredno ispod donjih trepavica ili čak može i sa unutrašnje strane kapka. Kao i kod gornjih kapaka, izvadi se svo masno tkivo na koje se naiđe. I na kraju se samo postave šavovi.

Vrsta anestezije?

Lokalna kada se rade samo kapci a opšta anestezija kada se kapci rade uz neku drugu operaciju na licu (facelifting, fat grafting...)

Postoperativni tok

Neposredno posle operacije mogu biti prisutni otoci, modrice, peckanje a ponekad mogu biti praćeni suzenjem i osetljivošću na svetlost.

Nakon završene intervencije nisu neophodni nikakvi zavoji. Odmah po završetku intervencije aplikuju se hladne obloge koje imaju za cilj da spreče razvoj velikih otoka (koji se očekuju) ili da već nastale redukuju. Poželjno je prvog dana da se redovno menjaju te obloge .Takođe je bitno da pacijent što više leži , čime pospešuje bolje oticanje limfe a samim tim i manje otoka. Otok je u progresiji do trećeg postoperativnog dana , a od petog dana se očekuje njegovo opadanje. Bez obzira na otok, pacijent nakon korekcije kapaka u lokalnoj anesteziji , može da napusti bolnicu par sati nakon intervencije,sa preciznim uputstvima o ponašanju.Prvi konci se uklanjaju 3. dana , a ostatak od 5. do 7. postoperativnog dana. Već 5. dana su otoci sasvim blagi pa se mogu korigovati šminkom, te pacijent može da se vrati svojim svakodnevnim obavezama.

Nega i tretman nakon intervencije?

Kod kuće se takođe trebaju povremeno aplikovati obloge sa ledom.Toaleta podrazumeva blago umivanje mlakom prokuvanom vodom najmanje 2x dnevno do 5 dana , nakon uklanjanja konaca potrebno je nastaviti sa toaletom uz aplikovanje hidrantnih ili reepitelizujućih krema do 3. nedelje.

Posle tog perioda se možete vratiti svojim uobičajenim navikama.

Moguće postoperativne komplikacije

Komplikacije su retke, a jedna od mogućih je ektropion – nemogućnost potpunog zatvaranja očnih kapaka sa isticanjem suza niz lice.

Rezultat

Nakon 3 nedelje se vidi prvi rezultat , nakon 3 meseca se postigne 80% i do 2. godine se rezultat kontinuirano poboljšava. Rezultati su trajni.

Iskustva u ORS Hospital bolnici

Kada se rade sva 4 kapka za odličan rezultat se uvek savetuje intervencija u lokanoj anesteziji koja omogućava saradnju pacijenta u postizanju najboljeg rezultata.

Samo u jednom slučaju je nakon operacije sva 4 kapka došlo do nagoveštaja ektropiona koji se potpuno rešio odličnom saradnjom pacijenta i vežbanjem zatvaranja kapaka. Suzenja nije bilo i kapci su nakon 3 nedelje mogli potpuno da se zatvaraju.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje sat do 3 sata.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Najčešće 7 do 10 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

U bolnici se ostaje do 24 sata.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Svi periodi su dobri.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.