Ovo je početak web stranice
Predite na:

Liposukcija

Sinonimi: Liposculpture

Liposukcija podrazumeva redukciju, otklanjanje upornih masnih naslaga koje perzistiraju čak i nakon dijete i vežbanja. Najčešće regije na telu koje podvrgavamo ovoj proceduri su trbuh, bedra, butine, kolena, podbradak, nadlaktica...

Pre

Posle

Ko je kandidat?

Kandidat za liposukciju je svaka osoba koja ima višak masnog tkiva lokalizovan na jednom mestu , a koji je bio nereaktivan (rezistentan) na prethodnu dijetu i/ili vežbanje. Ovo je procedura izbora, pogotovu u slučajevima kada je koža još uvek elastična pa nije neophodno u tim regijama uklanjati višak kože.

Šta treba znati pre odluke o operaciji?

Treba se definitivno dobro raspitati pre odluke na ovu proceduru, pošto koliko god ona zvučala jednostavno i sigurno, ona spada u estetske postupke sa rizikom, pogotovo u određenim zdravstvenim stanjima.

Da ne shvatite pogrešno, liposukcija može biti potpuno bezbedna ali samo kada se radi u obimu i indikacijama koje su predviđene i uz primenu mera predostrožnosti.

Opšti rizici od operacije

Masna emobolija može ugroziti život ako nastane. Iz tog razloga postoji ograničenje na uklanjanje više od 4,5 kg masti, i u takvim slučajevima se pristupa proceduri na poseban način.

Kako izgleda procedura?

U blizini mesta sa koga će se ukloniti višak masti pravi se mali rez. U potkožno tkivo može se ubrizgati slani rastvor sa loklanim anestetikom da bi se smanjili postoperativni otoci i modrice,a time se olakšava i uzimanje masti. Kroz rez se u potkožno masno tkivo pristupa cevčicom koja je priključena na vakuum aparat. Zatim se pod dejstvom vakuuma sa željenog mesta 'usisava' višak masti. I na kraju se na mesto prethodno napravljnog reza postavlja jedan šav.

Vrsta anestezije?

Lokalna anestezija, opšta ili epidural (stomak i noge).

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon intervencije se nosi steznik najmanje 3 nedelje. Toaleta regije je neophodna. Nakon 3 sedmice i blaga masaža . Kontrola ishrane i vežbanja su potrebni ako želite da efekti budu najbolji i da ne bude potrebna reintervencija.

Moguće postoperativne komplikacije

Hematomi se mogu javiti kod opsežnih zahvata. Retko može doći i do infekcije ili krvarenja.

Postoperativni tok

Neposredno posle operacije uvek su prisutni otok, curenje, modrice i bolnost u regiji koja je tretirana. Nakon 7 dana se ovi propratni efekti svode na minimum a najduže mogu trajati 3 nedelje.

Rezultat

Rezultati su trajni.

Nakon intervencije ova regija često postaje osetljiva na dijetu i vežbanje , što često pre procedure nije bio slučaj , stoga se stanje još može poboljšavati ali i pogoršavati ako se nadalje ne pridržavate zdrave, umerene ishrane ili redovnog vežbanja.

Pre

Posle

Iskustva u ORS Hospital bolnici

U našem iskustvu nije bilo infekcija i produženog curenja.

Hematoma je bilo kod većih intervencija,koji su se povlačili u roku 3 nedelje.

Kod trbuha, gde je koža opuštenija vraćanje kože u zategnuto stanje traje do godinu dana.

Kada se radi na butinama bolji su efekti kada se uradi u 2-3 procedure.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Manje regije sat, srednje do 3 velike preko 3 sata.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Kod malih regija od 2 do 7, kod srednjih od 7 do 14, a kod velikih 3 do 4 nedelje.

Koliko se ostaje u bolnici?

Prosečno 2 dana.Male intervencije su dnevne procedure , srednje zahtevaju 2 dana ,a velike 3-5 dana.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Nije vežano za vremenski period, osnovno je preskočiti ciklus kod žene.

Da li boli nakon intervencije?

Bol uvek postoji u prvih par dana , a zavisi od vaše osetljivosti na bol. Bolnost ide od minimalne do umerene. Kod većih intervencija se uvek u prvim danima dobija terapija za bol.

Konačan rezultat?

Nakon 3 meseca.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.