Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > Promene na koži > Melanom > Preventivne mere

Preventivne mere

Primarna prevencija

Zaštita od svih izvora povećanog UV zračenja predstavlja primarnu prevenciju. Osnovni izvor UV zračenja je sunce, a pored njega solarijumi i različite UV lampe. Osnovna opasnost koju izaziva UV zračenje je nastanak oštećenja kože a time i melanocitnih ćelija, što može da uzrokuje nastanak melanoma, ali i ostalih promena na koži, bilo da su one dobroćudne ili zloćudne.

Za osnovne mere zaštite pogledaj tabelu ispod.

Ne sunčati se u periodu od 10 do 16h U Srbiji je povišeno zračenje od sunca u periodu od aprila do oktobra svake godine.
Koristite hladovinu kao prirodnu zaštitu Imajte na umu da suncobrani nisu uvek adekvatna zaštita, posebno ne pored velikih reflektujućih površina kao što su to voda i pesak.
Štitite glavu sa šeširom ili kačketom Što je veći obod zaštita je bolja.
Za zaštitu tela koristite odeću sa rukavima I najtanja odeća je od koristi.
Regije izložene suncu štitite sa kremama sa zaštitnim faktorom 15 ili većim Kreme sa zaštitnim faktorom (SPF - sun protection factor) nanosite na 2 do 3 sata i obavezno uvek nakon plivanja.
Ne koristite solarijume kao pripremu kože za odlazak na letovanje Boja koju dobijete od solarijuma nije adekvatna zaštita kože od sunca.
Tabela: Osnovne mere zaštite od sunca

Posle zaštite od sunca, najbitnije u prevenciji je edukacija stanovništva. Ona podrazumeva pre svega sledeće: kako uraditi samopregled kože, naučiti faktore rizika za nastanak melanoma, saznati šta su ABCD pravila kliničkog pregleda mladeža i naučiti kako prepoznati rizične mladeže.

Sekundarna prevencija i skrining

Pod sekundarnom prevencijom se podrazumeva rano otkrivanje melanoma. Monitoring kože i mladeža predstavlja idealnu sekundarnu prevenciju u svim slučajevima kada ga je moguće sprovesti.

Skrining za melanom bi predstavljao celokupni pregled kože, od glave do pete, za sve osobe sa visokim faktorima rizika za nastanak melanoma. Pre svega osobe ženskog pola u reproduktivnom periodu i pogotovu u toku trudnoće trebaju biti na ovaj način pregledane.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.