Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > Promene na koži > Mladeži > Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

Da li se mladeži mogu uklanjati laserom?

Laseri se, za sada, ne bi trebali koristiti za uklanjanje mladeža jer se posle takvog uklanjanja mladež ne može poslati na histopatološku analizu.

Zašto je neophodno svaki uklonjeni mladež histopatološki analizirati?

Svaki mladež je neophodno nakon uklanjanja poslati na histopatološku analizu da bismo znali da li se radi o dobroćudnoj , atipičnoj ili zloćudnoj promeni.

Kada nam HP analiza kaže da je uklonjeni mladež bio displastik nevus, direktno smo sprečili nastanak melanoma, ali dobili i zadatak da redovno i precizno pratimo pacijenta u budućnosti.

A u slučaju postavljanja dijagnoze melanoma, od velike važnosti je opširni histopatološki nalaz koji nam određuje dalji tok tretmana.

Da li je uklanjanje mladeža bezbedno?

Da, uklanjanje mladeža je potpuno bezbedno. Uklanjanjem mladeža ne možete izazvati nastanak bolesti (melanoma).

Da li je bolje pratiti ili uklanjati mladež?

To pre svega zavisi od tipa mladeža sa jedne i faktora rizika pacijenta sa druge strane. Kratko rečeno, neki mladeži su za preventivno uklanjanje, a neke možemo pratiti određeno vreme i potom odlučiti da li su za uklanjanje.

Da li je bezbedno uklanjanje mladeža iz estetskih razloga?

Da, uklanjanje mladeža iz estetskih razloga potpuno je bezbedno ukoliko smo ispoštovali standard za tretman mladeža, a to su sledeća tri uslova: prvo, uradili dijagnostiku mladeža, drugo, adekvatna tehnika uklanjanja i treće, poslali uklonjeni mladež na histopatološku analizu.

Da li je biopsija mladeža bezbedna?

Da, biopsija mladeža je potpuno bezbedna a primenjuje se veoma retko i to samo u slučajevima nejsane dermoskopske dijagnoze.

Da li je uklanjanje mladeža u lokalnoj anesteziji opasno?

Ne, uklanjanje mladeža u lokalnoj anesteziji je potpuno bezbedno. Najčešće se mladeži uklanjaju u lokalnoj anesteziji, a samo u retkim slučajevima, primenjujemo druge vrste anestezija, npr. kada su u pitanju gigantski urođeni mladeži.

Kako zaštiti mladeže?

Najbolja zaštita za mladeže je ista kao i zaštita celokupne kože od prekomernog UV zračenja (mere zaštite od uv zračenja).

Ukratko: ukoliko nikad ne pocrvenite na suncu, postepeno dobijete preplanulu boju (ten), nikada ne dobijete maksimalno mogući ten za vas, ukoliko nemate znake oštećenja kože od sunca - vi ste dobro štitili važ mladež i celu kožu.

Da li je dobro mladeže pokrivati hanzaplastom ili gazom pri sunčanju?

Ne, ne treba pokrivati mladeže ničim , već ih treba tretirati i štititi kao i okolnu kožu.

Zašto je neophodno pregledati i kontrolisati mladeže?

Zbog toga što melanom, jedan od najopasnijih karcinoma, može ličiti na mladež (posebno u ranoj fazi) i sa druge strane melanom se u skoro 50% slučajeva može javiti na postojećem mladežu.

Kako postupiti sa povređenim mladežom?

Povređeni mladež prvo treba zaštititi od daljeg povređivanja i eventualne infekcije. Zbog toga ga je najbolje, oprati mlakom prethodno prokuvalom vodom, i prekriti sterilnom gazom ili hanzaplastom. Najbolje bi bilo da se javite vašem lekaru na pregled, a ukoliko je to moguće i u prvu specijalizovanu ustanovu za mladeže u kojoj se radi digitalna dermoskopija.

Kako uočiti rizičan mladež?

Edukacija samopregleda mladeža po ABCDE kliničkim pravilima obezbediće vam uočavanjem bilo koje promene na mladežu, a time i rano otkrivanje rizičnih mladeža. Svi mladeži koji se naglo menjaju spadaju u rizične mladeže. Nagle promene na mladežima nazivamo evolucijom, a pod tim se podrazumeva sledeće: nagli rast, promena veličine ili oblika, promena boje, curenje, krvavljenje ili nastanak kraste, upala, svrab, bol i povređivanje. Posedovanje bilo kojeg od ovih znakova ukazuje na rizik, a što je više ovih znakova rizik za razvoj melanoma na mladežu, raste.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.