Ovo je početak web stranice
Predite na:

Najčešće zablude

Urođeni mladeži su najbezbedniji mladeži?

Urođeni mladeži (ili kongenitalni) nisu zaštićeni rođenjem od mogućnosti nastanka melanoma u njima. Dakle, kao i svi ostali mladeži, urođeni mladeži nose potencijalni rizik za nastanak melanoma i on raste sa veličinom urođenog mladeža.

Ova zabluda najverovatnije potiče od činjenice da u našoj kulturi mladeže smatramo prirodnom osobinom, čak i karakteristikom koja nam donosi sreću, a ne promenom na koži koja predstavlja "grešku" koja nam nije neophodna.

Mladeže ne treba uklanjati?

Ne postoji ništa bezbednije od uklanjanja mladeža. Uklanjanjem se ne može promeniti karakter mladeža, odnosno, on ne može da se uklanjanjem promeni u melanom. Ovo je najčešća zabluda, a nažalost prisutna je ne samo kod stanovništva već i kod dela medicinskih radnika.

Poreklo ove zablude je verovatno vezano za ustaljeno mišljenje da je povređivanje mladeža okidač za nastanak melanoma ili da je povređivanjem tokom života došlo do nastanka novog mladeža koji je opasan.

Najopasniji su mladeži iznad ravni kože?

Mladeži iznad ravni kože nisu opasniji od mladeža koji su u ravni kože. Opasni su oni mladeži koji su bili ravni a koji naglo počinju da rastu iznad ravni kože , dakle imaju evoluciju.

Mladeži iznad ravni kože su izloženiji svakodnevnoj traumi pa samim tim predstavljaju osnovu za potencijalni strah da će se povređivanjem pokrenuti proces maligne transformacije u melanom.

Mladeži sa dlakom su posebno bezbedni?

Postojanje dlake u mladežu nije karakteristika na osnovu koje se može proceniti "bezbednost" mladeža. Bezbedni su oni mladeži koji nemaju nijednu karakteristiku rizika po ABCDE pravilima kliničkog pregleda.

Kratko rečeno, bezbedni su mladež koji su jednobojni, simetrični, manji od 6 mm u prečniku i koji se ne menjaju.

Poreklo ove zablude je verovatno vezano za činjenicu da su se ranije kasno dijagnostikovali melanomi, samo u završnim fazama, i zbog toga što su u njima uništene sve strukture u koži, pa time i dlaka. Činjenica je da sada, kada uspevamo u značajnom broju da dijagnostikujemo melanom u ranoj fazi nalazimo i melanome koji imaju dlaku u sebi.

Mladeži postaju opasni nakon povređivanja?

Ovo je najčešći strah ali i zabluda.

Nema nijednog jasnog dokaza da je posle povređivanja mladeža došlo do promene njegovog karaktera dobroćudnosti, odnosno da je to bio razlog nastanka melanoma.

Osnovni znak nastanka melanoma na mladežu se uočava u vidu naglog rasta u širinu ili u visinu, promene boje ili uočavanjem neke od drugih karakteristika iz ABCDE pravila kliničkog pregleda.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.