Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > Promene na koži > Mladeži > Bazične informacije o mladežima

Bazične informacije o mladežima

Sinonimi: Nevus, Mole

Šta su mladeži?

Mladeži, su dobroćudne pigmentne (obojene) promene na koži, najčešće braon do crne boje. Najveći broj mladeža je veličine od par mm do 1 cm.

Većina mladeža su bezopasne promene na koži, ali postoje i mladeži sa većom šansom za nastanak melanoma u njima i zbog toga je redovan monitoring ( praćenje) istih veoma važan korak u ranom otkrivanju melanoma i ostalih karcinoma kože.

Kako nastaju mladeži?

Mladeži predstavljaju nepravilno grupisanje i rast melanocitnih ćelija u koži. Melanocitne ćelije proizvode pigment melanin koji daje boju koži i prirodno nas štiti od prekomernog oštećenja kože od sunčevog UV zračenja. Ove ćelije u našoj koži treba da budu pravilno raspoređene (nikad dve zajedno) pokrivajući čitavu površinu kože ravnomerno, sa izuzetkom dlanova i tabana.

Kada nastaju mladeži?

Jedan broj mladeža uočavamo već na rođenju i te mladeže zovemo urođenim mladežima, svi ostali mladeži se smatraju stečenim. Najveći broj njih se pojavljuje tokom prvih 20 godina života, a ostali mladeži mogu nastati i kasnije.

Prirodne promene na mladežima tokom života

Vremenom će najveći broj mladeža lagano posvetleti i postati ispupčeniji. U nekim periodima mladeži potamne, npr. posle sunčanja, kod tinejdžera i u trudnoći. Određeni mladeži će dobiti dlačice. Mali broj mladeža može spontano nestati tokom vremena. Jedan broj se tokom života neće promeniti.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.