Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > Koža > Prevencija karcinoma kože

Prevencija karcinoma kože

Najvažnija stvar je da sebe i svoju decu zaštitite od UV zračenja, jer tako direktno smanjujete verovatnoću i rizik obolevanja od karcinoma kože.

  • Izlaganje suncu tokom leta u periodu od 10.00-16.00h treba svesti na minimum
  • Zapamtite, UV zraci prolaze kroz vodu, kroz oblake, reflektuju se od vode i od snega tako da niste zaštićeni dok se kupate, ležite u hladu suncobrana blizu vode, dok se šetate po oblačnom danu na moru ili dok se skijate i sankate.
  • Ako izlazite u ovom periodu dana, obucite odeću od lakih belih tkanina, sa dugačkim rukavima koji će vam pružiti izvesnu zaštitu od štetnog UV zračenja. Takođe, obavezno koristite kapu, šešir ili kačket.
  • Obavezno se informišite o intezitetu UV zračenja preko medija ili koristeći jednostavne merače UV zračenja poput UV kartice , tako ćete lako moći da birate vreme kada se možete slobodno i opušteno sunčati.
  • Na sve površine eksponirane kože namažite kremu sa SPF faktorom koji odogvara vašoj koži , trenutnom zračenju, dužini izlaganja suncu. Kremu obavezno morate obnavljati redovno, posebno nakon izlaska iz vode.
  • Obavezno koristite naočare za sunce koje pružaju zaštitu od UV zračenja Vašim očima.
  • Redovno radite samopregled vaše kože i ako uočite bilo kakvu neregularnost, obratite se vašem doktoru. Kad kažemo redovno , to znači da treba 1. u mesec dana pregledati svoje mladeže da biste na vreme uočili ako se neki promenio ili novi pojavio. Ali ne i češće od toga , jer tako nećete uočiti razlike.

Samopregled

Za dobar samopregled je neophodno najpre pregledati svoju kompletnu kožu, mladež po mladež, procenjujući ih po ABCD principima samopregleda.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.