Ovo je početak web stranice
Predite na:

Vi ste ovde: ORS Hospital > PRP

Platelet Rich Plasma (PRP)

Sinonimi: PRP, Plasmalift, Plazma obogaćena trombocitima

Jedan od novijih tretmana u svetu estetske medicine je PRP (Platelet Rich Plasma), ili Plazma obogaćena trombocitima, tretman koji se već duže vreme koristi u svetu fizikalne medicine i rehabilitacije, kao i u implantološkoj oblasti stomatologije, kod kojih se pokazao kao vrlo dobro i korisno rešenje za ubrzavanje oporavka i poboljšanje preživljavanja implantata. Taj novi pristup je vrlo brzo pronasao put u estetsku medicinu, uvek željnu za novim strategijama, i pokazao se kao jako dobro rešenje za podmlađivanje kože lica, vrata, šaka i u terapiji gubitka kose, gde je doveo do male revolucije u tretmanu protanjene kose i uopšteno gubitka kose, bilo kod žena ili muškaraca.

PRP je potpuno prirodan tretman, bez ubrizgavanja ikakvih stranih supstanci, minimalno invazivan, bez ikakvog gubitka vremena i potrebe za odsustvom sa posla.

Ideja koja stoji iza ovog tretmana je da se lokalno ubrizgaju sopstveni trombociti, ili krvne pločice, koji su izuzetno bogati faktorima rasta i tako se direktno podstakne rast novih ćelija i poveća produkcija novog kolagena, a time dolazi i do poboljšanja kvaliteta kože i njenog izgleda, tako da praktično dolazi do efekta podmlađivanja .

Šta treba znati pre odluke o proceduri?

Tretman PRP-jem ne treba doživeti kao definitivnu zamenu za hirurške procedure, kao što su facelift, mini-facelift ili druge injektivne tretmane, botox ili mezoterapiju. Svaki od tih tretmana ima svoje mesto, kao i PRP. Tretman Plazmom obogaćenom trombocitima se pokazao kao efektivan u velikom dijapazonu problema s kožom, od najjednostavnijeg efekta podmlađivanja preko smanjenja hiperpigmentacija do umanjenja ožiljaka od akni. Na žalost, i dalje nije rešenje za odmaklu fazu opuštenosti mišića lica ili nedostatak, tj. gubitak potkožnog masnog tkiva.

Ko je kandidat?

Svaka osoba može biti kandidat za ovu proceduru, treba je pre svega koristiti u preventivne svrhe jer ćete njome znatno usporiti starenje vaše kože. Naravno, pogodniji su mlađi kandidati, kod kojih proces starenja kože nije daleko uznapredovao, što naravno ne isključuje stariju populaciju, u kombinaciji sa nekim drugim, naročito hirurškim metodom, i kod starijih se mogu postići odlični rezultati.

Šta se nalazi u PRP-ju?

PRP ili Plazma obogaćena trombocitima je ništa drugo do Vaša sopstvena plazma izdvojena iz Vaše sopstvene krvi, u kojoj se nalaze sopstveni trombociti. Takoreći, ništa strano ili veštačko se ne ubrizgava u kožu, samo se podstiče već postojeći potencijal kože za novi rast uz pomoć nečega što se već nalazi u Vašem organizmu, samo dovoljno koncentrisano da izazove jači efekat.

Kako izgleda procedura?

Procedura izgleda tako što se izvadi mala količina krvi, iz koje se centrifugom razdvoje crvena krvna zrnca od plazme u kojoj ostaju krvne pločice, u koncentraciji od 3 do 5 puta većoj nego u punoj krvi. Nakon toga se finom iglom PRP ubrizgava nazad u kožu brojnim malim ubodima, pri čemu se u toku svakog uboda ubrizgava mala količina u samu kožu.

Vrsta anestezije

Anestezija se postiže lokalnim topikalnim anestetikom..

Nega i tretman nakon intervencije

Nakon ove procedure se javlja kratkotrajno crvenilo koje prolazi u roku od nekoliko sati do jednog dana.

Po obavljenom tretmanu poželjno je kod kuće koristiti hidrantnu ili reepitelizujuću kremu 2x dnevno .

Rezultat

Rezultati dolaze sa nešto odlaganja. Prvi rezultati će biti vidljivi tek nakon 5 do 6 nedelja, i za potpuni, izraženi efekat neophodno je tretman ponoviti 3 puta u razmacima od po mesec dana. Značajni rezultati će biti vidljivi nakon mesec dana od poslednjeg tretmana, a potpuni rezultat tek nakon 6 meseci.

Efekti traju dugo, od 6 do 12 meseci, tako da je nakon prva 3, tretman potrebno ponavljati jednom u 6 do 12 meseci.. .

Najčešća pitanja

Koliko traje tretman?

Tretman traje oko 2h.

Koje se regije mogu tretirati?

Najčešće su to lice, vrat i dekolte, nadlanice.

Koji je period godine najpogodniji za ovaj tretman?

Uvek se mogu raditi tretmani, ali su period jeseni (nakon intenzivnog sunčanja) i period proleća (nakon hladnog zimskog vazduha) ipak najpogodniji.

Da li postoje kontraindikacije?

Za ove tretmane ne postoje bitne kontraindikacije tako da se većina populacije sa lakoćom može prepustiti, bitno je da nemate autoimune bolesti ili da koristite imuno terapiju. Takodje , ne rade se tretmani u trudnoći i tokom perioda dojenja.

Ovo je kraj stranice. Vratite se na početak ove web stranice.